I GUDS, DEN NÅDERIKES, DEN BARMHÄRTIGES NAMN!
Stadgar för Sveriges Imamråd
Org. Nr: 802457-5295 – PG: 2591977-4
Postadress: Kapellgränd 10, 116 25 Stockholm
Växel: +46 (8) 509 109 00 – Fax: +46 (8) 509 109 29
www.imamrad.se – kontakt@imamrad.se
Imamrådet bildades på initiativ av Islamiska Förbundet i Sverige år 2010.
Dessa stadgar antogs av Rådets årsmöte den 16 december 2010
Reviderat den 15 april 2017 och extra årsmöte den 17 juni 2017
§.1. Namn och status:
- Organisationens namn är Sveriges Imamråd (nedan kallad Rådet).
- Rådet är medlem i den Europeiska samlingen av imamer och andligvägledare.
- Rådet har sitt säte i Stockholm.
- Rådet är ett fristående religiöst, vetenskapligt och akademiskt organ som samlar Sveriges imamer och andliga vägledare.
§.2. Ändamål:
Sveriges Imamråd syftar till att vara en samlingsplats för Sveriges imamer för att utfärda vetenskapliga och juridiska omdömen på speciella områden som berör muslimerna i Sverige. Rådet utgår från en balanserad Islamisk syn grundat på de islamiska källorna Koran och Sunna (profetens tradition). Vid bedömningar tar Rådet hänsyn till islamiska erkända rättsskolor samt beaktar den europeiska verkligheten och utvecklingen samt samarbeta med andra aktörer för samhällets bästa.
§.3. Medlemskap:
Rådet accepterar medlemmar som uppfyller följande krav. Den kandiderande imamer måste:
- Skriftligt söka medlemskap hos Rådets styrelse.
- Ha fil. kand. i islamiska studier från en erkänd islamsk högskola eller motsvarande.
- Accepteras av två tredjedelar av grundade medlemmar.
- Godta rådets ändamål, policy och inriktning och allmänna beslut.
- Vara religiöst rättfärdig, och med detta menas vad som är känt bland de lärda muslimerna, att äga moralisk disciplin, gott uppförande och rätt tro.
- Varje medlem ska avlägga en årlig medlemskapsavgift. Summan fastställs av Rådets styrelse.
- Rådets styrelse äger rätt att utesluta eller frysa en medlem om denna bryter mot någon av ovannämnda punkter. Beslut om uteslutning eller frysning av medlemskap ska fattas av minst två tredjedelar av Rådets styrelse.
§.4. Årsmöte:
- Ordinarie årsmöte hålls i början av kalenderåret.
- Kallelse till årsmöte skall skickas ut senast två veckor före mötet till alla grundade medlemmar. Vid årsmötet skall följande punkter behandlas:
- Styrelsens verksamhetsbeättelse.
- Ekonomisk berättelse för kalenderåret.
- Revisorernas berättelse och frågan om ansvarsfrihet för styrelse.
- Verksamhets plan för kommande period.
- Övriga frågor.
- Var fjärde år väljer årsmötet minst sex ledamöter samt en ordförande till Rådets styrelse. Vid valår väljer årsmötet även en förtroendevald revisor samt tre till valberedning.
- Extra årsmöte kan kallas vid begäran av Rådets styrelse, revisorerna eller minst en tredjedel av medlemmar. Kallelse och dagordning till extra årsmöte ska skickas senast två veckor innan mötet. Extra årsmöte kan endast behandla de punkter som anges vid kallelsen.
- Alla medlemmar äger yttrande-, förslags- och rösträtt vid årsmötet.
§.5. Styrelsen:
Rådets styrelse väljs av årsmötet och har till uppgift att leda rådets arbete mellan årsmötena. Styrelsen konstituerar sig själv efter att ha blivit valt på årsmötet.
- Medlemskap i styrelsen räknas som en hedrande och frivillig position, och medlemmen har rätt att få ersättning för de uppdrag den tilldelas av styrelsen, efter sedvanlig redovisning av alla kvitton som förklarar utgifterna.
- Styrelsen har rätt att utse en eller flera av sina medlemmar för att utföra gemensamma eller individuella uppdrag, styrelsen har även rätt att delegera uppdrag till någon av medlemmarna.
- Styrelsen möts åtminstone sex gånger om året. Ordföranden äger rätt att kalla till styrelsemöte.
- Styrelsen ansvarar för att leda Rådets verksamhet, sköta dess ekonomi och hantera dess medlemmar.
§.6 Stadgeändring:
Vid meningsskiljaktigheter kring tolkning av stadgarna, äger årsmötet rätt att avgöra tolkning. För stadgeändring fordras beslut med minst tre fjärdedelars majoritet vid två på varandra följande årsmöten med minst två månaders mellanrum varav en är ordinarie årsmöte. Stadgeändringsförslag skall skickas ut till medlemmarna senast två veckor före årsmötet.
§.7. Upplösning av rådet:
För upplösning av Rådet fordras beslut med minst tre fjärdeleras majoritet vid två på varandra följande årsmöten med minst två månaders mellanrum varav en är ordinarie årsmöte. Vid upplösning går Rådets tillgångar till Islamiska Förbundet i Sverige.
Avslutad…
أحدث التعليقات